Większość Etiopczyków to rolnicy mieszkający na wyżynach w okrągłych,
drewnianych domach pokrytych stożkowymi dachami. Na eksport uprawia się
kawę, rośliny oleiste i strączkowe oraz trzcinę cukrową. Jednak wielu
mieszkańców cierpi głód z powodu susz nawiedzających ten kraj. Rolnicy
orzą, używając drewnianych pługów zaprzężonych w woły. Uprawiają zboża:

-sorgo
-tef
-kukurydzę

Stanowią one ich podstawowe pożywienie.
Podstawą prawie
wszytskich posiłków w tym kraju jest zboże tef. Uprawia się je jedynie
w Etiopii, więc trudno nie będąc w tym kraju posmakować wytwarzanych z
tego zboża dań. Najczęstszym wytwarzanym
z niego specjałem jest kwaśny placek zwany indżirą. Do indżiry przede
wszystkim
jest podawane mięso wat.

Etiopczycy nie mają różnorodnej diety. Na śniadanie, i obiad, i kolacje
jedzą indżire z wszelakimi dodatkami. Głównym napojem w Etiopii jest
tedź – tzw.
królewski napitek. Jest to alkoholowy drink na bazie miodu.